Ogranak HE Đerdap

Početna>Proizvodnja energije u ogranku „HE Đerdap“

01.06.2018.

Proizvodnja energije u ogranku „HE Đerdap“

HE_DJERDAP_1_PANORAMA_Small.JPG

Proizvodnja energije u ogranku „HE Đerdap
 
Za trećinu više od plana
 
Proizvodni kapaciteti ogranka „HE Đerdap“ za prvih pet meseci ove godine proizveli su skoro 4,1 milijardu zelenih kilovat-sati, što je za 29 odsto više od planiranog za ovaj period godine.
Povoljni hidrološki uslovi, spremnost turbina da prihvate i prerade vodni potencijal, kao i stručnost zaposlenih, omogućili su da se dotok Dunava i akumulacije na Staroj planini i Vlasinskoj visoravni iskoriste što više.  
Planirano je da u 2018. godini HE „Pirot“ proizvede 66 miliona kilovat-sati, a sa ove elektrane kupcima je već isporučeno 90,7 miliona kWh. Druga dunavska elektrana HE „Đerdap 2“ proizvela je 728,6 miliona kWh, što je za 12 odsto više od plana, dok su četiri „Vrle“ vlasinskih HE kupcima isporučile 200,8 miliona kWh, ili 34 procenta više od plana.
− Nailazi period kada će Dunav posustati, a u akumulacije Zavoj i Vlasinsko jezero pristizati manje količine vode. Po već utvrđenom planu, ovaj period koristiće se za remonte − rekao je Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju energije u ogranku „HE Đerdap“.

Ostale vesti