Ogranak HE Đerdap

Početna>Obeleženo 46 godina rada HE „Đerdap 1“

18.05.2018.

Obeleženo 46 godina rada HE „Đerdap 1“

DAGAN_MAKSIMOVIC.jpg

Obeleženo 46 godina rada HE „Đerdap 1“
 
Izuzetna proizvodnja, premašeni planovi
 
Za 46 godina rada, hidroelektrana „Đerdap 1“, isporučila je elektroenergetskom sistemu i kupcima 263.619.235 MWh električne energije. Najveća hidroelektrana u Srbiji i ove godine ima izuzetan učinak budući da je plan prebačen za 37 odsto, a plan za celu godinu je već ispunjen sa 59 odsto.
Rezultate rada HE „Đerdap 1“ na svečanom obeležavanju 46 godina rada predstavio je Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju energije Ogranka „HE Đerdap“. Najavljen je i skori početak radova na realizaciji pete faze u kojoj će biti revitalizovan agregat 2.
- Hvala graditeljima koji su ukrotili Dunav, izgradili moćnu branu i montirali snažne generatore. Na današnji dan 1972. godine elektrana je krenula u proizvodnju punim kapacitetom. U to vreme ovo je bio jedan od najtežih hidroenergetskih projekata u svetu. U obavezi smo da sačuvamo ovaj objekat i u još boljem stanju predamo ga budućim generacijama – rekao je Dragan Maksimović, direktor HE „Đerdap 1“
Na svečanosti povodom 46 godina od početka rada rečeno je da ovo nije samo objekat na 943. kilometru, već je to složen sistem zaštite priobalja koji se proteže na 320 kilometara. Događaju su prisustvovali izvršni direktori JP EPS Savo Bezmarević, Goran Knežević i Tatjana Pavlović, Karmenka Babić, direktorka AD „Đerdap Usluge“, predstavnici ruskog partnera „Silovie mašine“, „Goša montaže“, instituta „Mihajlo Pupin“, „Jaroslav Černi“…
Učenici muzičke škole iz Kladova izveli su nekoliko muzičkih numera, a program je završen spletom igara iz Srbije u izvođenju kulturno umetničkog društva „Polet“ iz Kladova.   
 

Ostale vesti

Galerija

  • HE_DJERDAP_1_46_GODINA_RADA_SVECANA_AKADEMIJA.jpg
  • HE_DJERDAP_1_MASINSKA_HALA_AGREGATI.jpg
  • KUD_POLET_IZ_KLADOVA.jpg