Ogranak HE Đerdap

Početna>Obaveštenja>Aktuelno>Rekonstrukcija prevodnice na HE „Đerdap 1“

Obaveštenja

03.11.2017.

Rekonstrukcija prevodnice na HE „Đerdap 1“

HE_DJERDAP_PREVODNICA.jpg

Potpisan sporazum o donaciji EU
 
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i evropska Izvršna agencija za informacije i mreže potpisali su sporazum o donaciji za rekonstrukciju brodske prevodnice na EPS-ovoj hidroelektrani „Đerdap 1“. Potpisivanju sporazum o dodeli bespovratnih sredstava EU, u Vladi Srbije, prisustvovao je Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.
- Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za EPS, ali i za Srbiju i Evropu, jer od brodske prevodnice na Hidroelektrani „Đerdap 1“ zavisi nesmetano odvijanje saobraćaja na velikoj evropskoj reci Dunavu. Brodska prevodnica uz Hidroelektranu „Đerdap 1“ u neprekidnoj je eksploataciji od puštanja u rad, punih 47 godina, zahvaljujući znanju i veštini zaposlenih EPS-a. Za to vreme kroz prevodnicu je prošlo više od 390.000 brodova i 230 miliona tona robe – ocenio je Grčić.
Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakla je da će modernizacija prevodnice omogućiti da se broj brodova koji kroz nju prolaze poveća sa sadašnjih 6.000 na 9.700 godišnje i da se ubrza protok robe.
- Ovaj projekat je početak većeg ulaganja u vodne koridore u Srbiji. Očekujemo da će radovi na revitalizaciji prevodnice na HE „Đerdap 1“ početi u 2018. i da će biti završeni za dve godine. Sporazum koji smo potpisali omogućiće Srbiji korišćenje donacije EU u iznosu od 14 miliona evra  – rekla je Mihajlović.
Dirk Bekers, izvršni direktor Izvršne agencije za inovacije i mreže rekao je da će se obnovom brodske prevodnice povećati energetska efikasnost i doprineti boljoj povezanosti zemalja uz tok Dunava.
Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i Karla Pejs, evropski koordinator za Koridor Rajna-Dunav, koja je istakla da je veoma zadovoljno što je za samo godinu dana od prvog razgovora o projektu, potpisan sporazum o donaciji i da će njegova realizacija omogućiti veći broj radnih mesta za mlade u Srbiji i porast broja turista.
Ukupna vrednost projekta iznosi 28,5 miliona evra. Preostala sredstava za realizaciju projekta obezbediće se iz budžeta Srbije u periodu 2018. do 2020. godine.

Ostale vesti