Ogranak HE Đerdap

Početna>Obaveštenja>Arhiva>Počela treća faza revitalizacije

Obaveštenja

13.11.2013.

Počela treća faza revitalizacije

HE_erdap_1_Revitalizacija.jpg

U HE „Đerdap 1''
 
Počela treća faza revitalizacije 
 
U HE „Đerdap 1'', demontažom agregata br. 5, jutros je počela 3. faza revitalizacije naše najveće hidroelektrane, izuzetno složenog i zahtevnog projekta i trenutno najveće investicije u EPS-u. Prema dinamici radova, dogovorenoj sa ruskim partnerom, obnova A 5, trećeg po redu, trebalo bi da se završi za 13,5 meseci. 
Za razliku od revitalizacije prethodna dva agregata, br. 4 i 6, u novu „peticu'' biće ugrađeno više novih delova. Pre svega, kako ističe Ljubiša Jokić, direktor HE „Đerdap 1'', to su gornji i donji prsten lopatica usmernog aparata, od čije se reparacije odustalo još pri obnovi A 4 zbog prevelike dotrajalosti, kao i nov turbinski poklopac, koji trenutno radi „Goša Fom'' iz Smederevske Palanke. Po ugovoru novi turbinski poklopac trebalo bi da bude isporučen sredinom aprila, pa nov sistem cevovoda regulacije, nov cevovod sistema hlađenja, nove regulacione pumpe, te novi revizioni otvor kružnog umesto starog pravouglog oblika... 
Kao i na ostalim agregatima i na A 5 biće ugrađene nove lopatice radnog kola turbine, novih profila koji omogućavaju veći stepen korisnosti, a samim tim i veću snagu agregata za oko 10 odsto.
Tokom demontaže, koja će po planu trajati 45 dana, obaviće se brojna merenja, počev od položaja turbinskog vratila i nastavka vratila, te vertikalnosti i linije vratila agregata do kontrole forme obloge radnog kola, a sve radi bolje pripreme za predstojeću montažu.
Sanacioni radovi protočnih organa uz injektiranje i AKZ i rehabilitaciju delova agregata, koji će biti ugrađeni u naredni agregat tokom 4. faze revitalizacije, počeće neposredno posle demontažnih radova i montaže odgovarjuće skele. Kao i kod obnove A 4 i A 6, jedan deo delova A 5 biće revitalizovan u HE „Đerdap'', jedan deo u Rusiji u halama „Silovije mašini'', a jedan deo u domaćim i fabrikama u okruženju.
Inače, revitalizacija radnog kola turbine za A 5 privodi se kraju u halama „Silovije mašini'' u Sankt Peterburgu. Sredinom novembra se očekuje montaža i hidrauličko ispitivanje radnog kola, koje će pratiti naši inženjeri i stručnjaci IMS. Nakon toga, sledi demontaža, konzervacija i otprema za Đerdap, gde bi, kako se očekuje, trebalo da stigne do kraja januara. 
 

Ostale vesti